Barn och unga om Kretsloppsplanen

Hur kan vi minska vår konsumtion och återvinna mer? Vad måste vi förändra? Vad kan du göra?

Läs om smarta idéer och få bra tips på hur du undviker att köpa nytt och varför presenter inte behöver vara saker.

VAR MED OCH PÅVERKA!

Shasha 9 år

Annelundskolan, kävlinge

Varför tror du att så många vill ha nya saker?
För att man ser på reklamen och då vill man ha de sakerna.

Vad tycker du att vi ska göra istället för att köpa nytt?
Jag tycker man kan köpa saker på loppis, och man kan få grejor av varandra. Man kan byta saker eller låna av varandra. Om jag har något som jag inte behöver kan jag ge det till en kompis som behöver det. Jag har gett kläder till min kusin och böcker när hon skulle lära sig att läsa.

Hur tycker du att vi ska göra för att inte slänga saker som kan användas?
Man kan återanvända grejor och inte slänga dem direkt. Men det vet inte alla. Det går att sälja på nätet eller lämna till loppis. Jag har använt papper från pappersinsamlingen och klippt i och pysslat med. Sedan när man inte vill ha det kan det återvinnas och bli nytt papper.

Har du gett bort någon begagnad sak som present? Eller har du tips på presenter som inte är saker?
Jag har inte gett bort något begagnat när jag varit på kalas, men man kan ge bort biobiljetter. Det är ingen sak. När jag fyllde år fick jag pappas gamla mobil. De hade bytt batterier i den så den var som ny. Teknik som fungerar kan man ge bort när man inte behöver det längre.

Sigge 9 år

Sophiaskolan, Simrishamn

Varför tror du att vi ofta köper en ny sak istället för en gammal?
Vet inte, kanske för att man tycker att de nya sakerna är fräschare än de som är gamla.

Har du några tips för att man ska köpa färre nya saker?
Nej, inte riktigt. Jag har fått en begagnad telefon av pappa, som har varit hans gamla. Jag tror att man kanske kan ta begagnade saker som skulle kunna säljas på loppis, men göra om dem så att de blir väldigt fina och sedan sälja dem som nya.
Jag tycker egentligen inte om loppis så mycket, för det finns så många saker för bebisar eller vuxna. Hade där funnits fler saker för mig, så kanske det hade varit roligare.

Har du några tips som gör att vi slänger färre saker?
Skapa inte så många grejor som vi kan

köpa, och använda det som finns. Ifall man hittar ett gammalt godispapper kan man ta det, tvätta det och använda det igen. När jag och en kompis byggde en koja av gamla brädor hittade vi också en gammal gräsklippare. Vi tog metalldelar av den och byggde en hylla till vår koja.

Brukar du ge bort saker i present som inte är nya?
Ja, ibland ger jag bort nytt och ibland gammalt. Jag har gett bort lego som varit nytt och även begagnat lego. Jag har också gett bort böcker som varit mina.

Har du några tips på andra saker som man ge bort som kan vara begagnade?
Jag tror prydnadssaker kan vara bra. Jag har några hemma som kommer från loppis. Det är olika statyer som är en kopia av en gammal staty. De hade varit bra presenter.

Julie 16 år

Polhemsskolan, Lund

Varför tror du att vi helst väljer att köpa nytt?
Jag tror att det handlar om ens omgivning. Det vi ser på sociala medier lockar oss och hjälper till att skapa ett behov. Man vill hänga med, följa trender och ha vad andra har. Jag tror många inte tänker så långt. De köper nytt av ren vana och ser inte att saker kan återanvändas. Sedan är ju shopping ett sätt att umgås. Man åker till en galleria och fikar, då blir det att man också köper något.

Vilket är ditt bästa tips för att inte köpa nytillverkade saker?
Jag skulle byta saker med vänner. Jag tror också att tävlingar och utmaningar, som köpstopp, skulle kunna hjälpa till. Politiker borde också uppmuntra till mindre konsumtion. Kanske genom att satsa på second hand-butiker och second hand-industrin, så att den stiger i värde. Vuxna behöver få lära sig vad de kan göra och vilken skillnad det gör för vår planet.

Har du några tips på hur vi kan göra för att återanvända och återbruka saker?
Mina vänner är bra på att rensa ut saker

de inte vill ha längre, och då kan man skänka det man inte vill ha vidare. Vi ger ofta kläder vi inte vill ha längre till varandra, eller så lånar vi och byter. Det går ofta att sy om kläder och på så vis kunna använda dem längre. Det finns också organisationer som tar emot saker. Jag tror människor behöver information för att förstå att de inte behöver slänga saker de inte vill ha.

Har du några bra idéer på hållbara presenter? Finns det annat att ge bort än saker?
Jag tänker att upplevelser är bra presenter då. Man kan bjuda på en fika, gå på tivoli, gå på bio eller äta middag på restaurang. Ibland har jag sett någon liten prydnadssak på loppis som jag tycker passar en vän och knappt kostar något, då har jag gett bort den för att jag ändå vill ge en liten sak. Det är ju bättre än att köpa nytt. Det mesta går att ge bort begagnat och mycket på nätet eller i second hand-butiker är i jättebra skick. Du kan köpa klockor, skor, väskor och möbler. Allt finns redan.

Ebbe 14 år

Korsbackaskolan, Kävlinge

Varför köper vi så många nya saker?
Jag tror det handlar om vad som är billigt eller dyrt. Så länge det blir billigast att köpa nytt så kommer vi nog att göra det. Det ska vara ekonomiskt att använda begagnade saker. Jag tycker det känns bra att veta att det här inte är en ny sak men den fungerar lika bra för det.
Vi har lärt oss i skolan att det tillverkas för många saker och att det påverkar klimatet. Det finns människor som redan nu har det svårt på grund av ett varmt klimat och de kommer att få det ännu svårare på grund av att vi inte gör rätt saker.

Vad tycker du att vuxna ska göra för att öka återvinningen?
Jag tror man måste förstå att man kan återvinna, och hitta dit enklare. Det behövs mer uppmaningar om att återvinna, så att man tänker på det och kommer ihåg det. Jag tycker att barn och unga ska få besöka återvinningscentraler, genom skolan eller att man följer med sina föräldrar, så att man förstår hur det fungerar och vad man kan återvinna. Jag har lämnat saker där, men också lämnat saker på loppis.

Vad är dina bästa tips för att inte köpa så mycket nytillverkade saker?
Jag har köpt brädspel, datorspel och filmer på loppis. Men man kan ju även handla begagnat på nätet. Det smartaste jag har fått begagnat var en filmsamling med Avatar som jag fick i julklapp. Men annars kan man ju köpa möbler begagnat, och cyklar. När jag var yngre så fick jag kläder av en kompis som var större än jag, och när jag hade växt ur de kläderna fick hans lillebror dem av mig. Vi hade som ett klädtåg. Det är ett bra tips.

Hur ska vi bli bättre på att återbruka saker?
Jag tycker kommuner kan skapa platser dit du kan komma och lämna in saker som behöver lagas eller fixas till. Sedan anställer man människor som kan sy eller kan teknik, så blir sakerna lagade och kan hämtas eller säljas vidare. Det ska kosta mindre än att köpa nytt.

Vad är en hållbar och begagnad present? Har du tips på presenter som inte är saker?
Jag tänker att telefoner och datorer kan fungera väldigt bra även om det inte är nya, så de kan man ju ge bort. Det finns ju sidor på nätet där man kan köpa begagnade telefoner. Jag skulle kunna tänka mig att få upplevelser istället för en sak. Det är en bra present.

Catalina 8 år

Rutgerskolan, Skurup

Har du något tips på hur man kan göra för att inte köpa så mycket nya saker?
Man kan ta grejor som är gamla och göra till nya. Om du till exempel har byxor som har gått sönder så kan du sy om dem till en tröja.

Varför tror du att vi helst väljer nya saker framför gamla?
För att man tror att begagnade saker är mer sönder och kanske skrapade, och så köper man nytt fastän det inte behövs.

Har du fått något som har varit begagnat?
Varje år så får jag en stor påse med kläder från min kusin som är äldre än jag. Det är jättebra.

Hur tycker du att man ska göra för att se till att vi använder mer begagnade saker?
Jag tror man behöver visa hur begagnade saker är bättre. Om man visar hur man kan återanvända och laga saker, och får se hur fina grejor kan bli, så förstår man varför det är bättre.

Har du gett bort en present som var begagnad? Eller ge en present som inte är en sak?
Jag har gett bort kläder till min granne Elise. Men man kan ge bort vad som helst. Man kan också göra ett kort där du kan skriva om kompisen, och sedan kan man ge bort det. Jag tror många inte tänker på att de kan ge bort saker som inte är saker för att ett kort till exempel verkar vara så litet.

Har du något tips på hur vi vuxna ska slänga färre saker?
Jag tycker barn kan säga till vuxna, så kanske fler saker återanvänds. Ibland stoppar jag mina föräldrar när de vill slänga papper som jag skulle kunna pyssla med. En gång ville min pappa slänga en kakburk som var tom, men jag stoppade honom och gjorde en låda av den. Jag pysslade lite pysselbollar på den och hade saker i den. Om inte saker är alltför söndriga så kan man göra om dem till nya.

Vidar 10 år

Nils Holgerssonskolan, Simrishamn

Hur tycker du att vi ska göra för att vi ska köpa färre nya saker?
Man kan laga det man redan har eller köpa på loppis.

Har du själv köpt något begagnat?Jag har köpt några leksaksbilar på loppis. Det var roligt.

Varför tror du att vi väljer bort begagnat och köper så mycket nytt?
Jag tror att man tänker att man inte vill ha någon annans sak och att den är gammal. Men jag har inte tänkt så när jag har köpt på loppis. Jag har bara tyckt om sakerna. Andra bra saker att köpa på loppis är kläder.

Har du fått någon present som har varit återanvänd eller begagnad?Jag har fått en cykel som var begagnad och jag visste inte att den var det. Den fungerade jättebra. Handtagen var lite slitna men de bytte vi.

Har du gett bort någon present som var begagnad?
Jag har själv gett bort en robot till min lillebror Alve som han blev jätteglad för. Jag har också gett bort en discolampa i present på ett kalas. Nu önskar jag mig en bok om X-box som handlar om spelet och vilka olika X-box som finns. Den kan jag få begagnad.

Hur tycker du att vi ska göra för att återvinna mer?
Vi sorterar sopor hemma. Det är svårt att veta hur man kan påverka vuxna att sortera mer, men jag tycker att man ska säga till om man ser att någon sorterar fel, som när man lägger plast i restavfallet. Man ska hjälpa till så att det blir rätt.

Vad kan man ge bort i present som inte är en sak? Har du några tips?
Istället för att ge bort en sak kan man ge bort ett presentkort. Till exempel till ett ställe där det finns väldigt många studsmattor man får hoppa på. Det är kul. Vi har också pratat hemma om att man kan ge bort saker som är odlade i trädgården. Sättpotatis till exempel, och det finns blommor som går att äta. Det är inte bättre än godis, men man kan ju också göra eget godis och ge bort.

Var med och påverka!

Dina förslag kommer att skickas till din kommun.

Tack för att du är med och bidrar så att målen i kretsloppsplanen kan nås.

Här hittar du
Inspiration
lektionsupplägg & projekt

Få konkreta tips, goda idéer och bidra till Kretsloppsplanens mål!

Image 17

Färdiga lektionsupplägg

Få mer än 10 lektionsupplägg med lärarstöd och inspirerande presentationer. Sysavs miljöpedagoger har tagit fram information och övningar anpassade för skolan.

Till Sysav.se/skola
Mask Group

Hållbara presenter

Kan du komma på en hållbar present? En hållbar present är något man behöver, vill ha och kan använda. Här får du all inspiration du behöver för att ge bort omtanke – till dina nära och till vår jord.

Till Hållbarapresenter.se
Image 16

Resterkocken

En rolig och inspirerande matlagningstävling som lär barn att laga mat på rester och minska matsvinnet. Tävlingen pågår från den 1 oktober till den 1 december varje år.

Till Resterkocken.se