Kretsloppsplanen För barn & unga

Hej och välkommen!

Kul att just du hittat hit.

Detta är en perfekt plats för dig som är ung och vill veta mer om hur din
kommun tar ansvar för miljön och klimatet. Det här är också en perfekt sida för dig som är pedagog och vill prata miljö och hållbarhet med barn och unga.

Vad är Kretsloppsplanen? Se filmen och få mål och syfte förklarat på två minuter. Snabbt och smart!

Kretsloppsplanens mål

Minska inflödet

Behöver vi detta? Genom att köpa saker av god kvalitet och lång hållbarhet används våra saker längre. Målet år 2030 är att bara skaffa det som behövs och att inte köpa för mycket.

Effektivare resurshantering

Är nytt bäst? En begagnad cykel kan vara minst lika bra som en ny, och den minskar vår resursanvändning. Målet är att år 2030 använda saker längre.

Minska spillet

Hur återvinner vi mer? Skräp på marken är resurser som hamnar utanför kretsloppet. Återvunnet avfall är resurser vi kan använda igen. Målet år 2030 är att sortera rätt och minska nedskräpningen.

Vill du veta mer om
Kretsloppsplanens mål –
spana in det här!

  Minska inflödet

Prova att ge bort en present som inte är ny eller en upplevelse! Saker köpta på loppis eller en upplevelser som man gör tillsammans kan vara lika uppskattade. Ett tips är att läsa om vad andra barn och unga tänker. Länk finns nedan.

LÄS MER OM MÅLET

  Effektivare resurshantering

Gör rester till nya goda rätter! På hösten kan alla barn och unga tävla i Resterkocken och göra en insats för miljön och rädda matresterna i kylen.

LÄS MER OM MÅLET

  Minska spillet

Börja med att plocka ett skräp om dagen! Hjälp till hemma så att alla förpackningar och matavfall sorteras rätt. På så sätt hjälper du till att återvinna mer och hålla naturen ren.

LÄS MER OM MÅLET

Var med och påverka!

Läs om vad andra barn och unga tycker. Få smarta idéer och bra tips på hur du undviker att köpa nytt och varför presenter inte behöver vara saker.

Du kan också själv skicka in idéer till ansvariga för kretsloppsplanen i din kommun. 

Visste du att?

Visste du att?

Elefanten som puffar sin unge är en symbol
för nudging. Nudging är att puffa någon, eller
hela samhället, i rätt riktning mot ett ändrat
beteende. Att exempelvis få en mindre tallrik
gör att vi lägger upp mindre mat, äter upp det
vi tagit och slänger mindre.

Här hittar du
inspiration
lektionsupplägg & projekt

Få konkreta tips, goda idéer och bidra till Kretsloppsplanens mål!

Image 17

Färdiga lektionsupplägg

Få mer än 10 lektionsupplägg med lärarstöd och inspirerande presentationer. Sysavs miljöpedagoger har tagit fram information och övningar anpassade för skolan.

TILL SYSAV.SE/SKOLA
Kretsloppsplanen Bamse 1360X800px

Beställ Bamse

Beställ Bamse – en specialtidning om hållbarhet. Ladda även ner lärarhandledningen med tillhörande övningar och uppgifter anpassade för år F-3 om återbruk och avfallsminimering.

Till Sysav.se/Bamse
Image 16

Resterkocken

En rolig och inspirerande matlagningstävling som lär barn att laga mat på rester och minska matsvinnet. Tävlingen pågår från den 1 oktober till den 1 december varje år.

TILL RESTERKOCKEN.SE