Minska matsvinnet Gör ost av mjölk

Kretsloppsplanens mål

Indikatorer

  • Matavfall

Intresseområden

  • Storkök

Medverkande kommuner & bolag

  • Trelleborgs kommun

I Trelleborgs kommun märkte kökschef att mycket mjölk gick till spillo. 

Syfte

Minska matsvinnet

Målgrupp

Skolkök

Genomförande

Kökschefen såg en chans att koppla till sitt kulturarv – där mjölk inte får gå till spillo – för att hitta nya, hållbara lösningar. Kolla här hur man enkelt gör ost av överbliven mjölk och fil!

Resultat

Resultatet?  Ostbrickor med fyra sorters ost, ostkaka, kvarg som dipp, engagerade elever och mindre svinn. Skånes cirka 700 skolor skulle tillsammans kunna spara 7000–14 000 liter mjölk per vecka. Inför skollov handlar det om upp till 35 000 liter! Och detta gäller bara skolor – vårdboenden är inte ens inräknade. Testbädd för kommunala skolmåltider – Hållbar Utveckling Skåne