När kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Westers kontor skulle göras om, bad hon de som inredde kontoret att se vilka möbler som redan fanns i Svedala kommunhus. Hennes kontor är nu inrett med återbrukade möbler.

Illustration av en borrmaskin med texten samägd

Illustration av en borrmaskin med texten "samägd"

Av naturliga skäl förändras kontoren på en arbetsplats. Ytor behöver effektiviseras, nya medarbetare börjar och kontor byts ut mot öppna landskap. Det innebär att nya behov ställs på utformningen av rummen.

-När möbleringen behöver ändras är det ofta enklast att gå till en produktkatalog och beställa av den leverantör man har ett avtal med. Jag har känt en växande känsla av orimlighet att livstiden på möbler är så kort, säger Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens ordförande i Svedala.

Börja inhouse

När kontoren i hennes korridor skulle göras om och hon behövde använda rummet annorlunda, bad hon därför om att det i första hand skulle letas möbler bland de som redan fanns.

-Mitt nya sammanträdesbord stod i ett annat rum, min bokhylla på ett annat kontor och stolarna är återbrukade, men kommer utifrån. Jag tycker det är bra att titta på vad man faktiskt har inhouse först och sen komplettera utifrån.

Tänket finns där

Nu har även andra lokaler i kommunhuset inretts på samma sätt.

-Jag fick stor hjälp av en fantastisk medarbetare med mitt rum. Det ser alldeles utmärkt trevligt ut och fungerar jättebra. För mig handlar det om miljö, hållbarhet, resurser och respekt för andras pengar. I början krävs det en extra omväg att göra så här, men när tänket finns där, blir det inte så svårt i framtiden, säger Linda Allansson Wester.

Jag har känt en växande känsla av orimlighet att livstiden på möbler är så kort Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens ordförande i Svedala

Inspiration

  • Skapa en plattform för kommuninvånarna att dela saker. Kommunens bibliotek är ett mycket bra exempel på det, och konceptet
    skulle kunna utvecklas till att inkludera fler produkter.
  • Sätt upp en TaGe-hylla (Ta och Ge) eller skapa en byteshylla på arbetsplatsen, förskolan, skolan eller i bostadsrätts-föreningen. Prylar kan lämnas av en person och användas på nytt av någon annan.
  • Restaurera möbler som har använts i organisationen så att de kan användas igen. Ta hjälp av kommunens organisation för sysselsättning och arbetsmarknad.
  • Uppmana hyresvärdar eller bostads-föreningar att låna ut verktyg vid renovering, och in- och utflyttning.
  • Samla alla initiativ som finns i kommunen för att kunna återbruka, dela och samäga på ett överskådligt sätt, till exempel genom en digital karta.
  • Skapa en plats eller system där kommunens olika förvaltningar kan återbruka varandras möbler och inredning.